Meer aandacht nodig voor zorgmelding bij huiselijk geweld

onderzoek Drs. Remy Vink naar de afhandeling van huiselijk geweld incidenten

TNO deed samen met de politie, in opdracht van Politie & Wetenschap, onderzoek naar de afhandeling van huiselijk geweld incidenten. Niet alle huiselijk geweld gevallen leidden tot een huisverbod of strafrechtelijke stappen. Landelijk blijkt dat in twee derde van alle 95.000 huiselijk geweld incidenten niet kan worden achterhaald welke acties door de politie zijn ondernomen.

Wanneer er geen strafrechtelijke route of procedure huisverbod wordt gevolgd wil dat niet zeggen dat er dan niets wordt ondernomen door de politie. Een deel van deze incidenten wordt naar de hulpverlening en Veilig Thuis overgebracht, zonder dat dit formeel geregistreerd wordt in het politiesysteem. Politiemedewerkers blijken vooral gericht op opsporing en het verzamelen van bewijs en in mindere mate op wat er nodig is om het geweld te doen stoppen of op de veiligheid van slachtoffers.

In het onderzoeksrapport geeft TNO een aantal aanbevelingen:

  • De politiesystemen zo aanpassen dat de activiteiten die niet gericht zijn op opsporing of een procedure huisverbod, ook geregistreerd kunnen worden.

  • In het politiesysteem met één formulier voor huiselijk geweld te werken zodat de casusgeschiedenis meegenomen kan worden bij afwegingen rond huiselijk geweld incidenten. Een eerste melding van een incident vraagt een andere benadering dan wanneer het om een veelpleger gaat.

  • De politie moet meer scholing krijgen om huiselijk geweld te herkennen en om slachtoffers te motiveren aangifte te doen.

  • De samenwerking met Veilig Thuis moeten worden verbeterd; afspraken aanscherpen en sturing daarop worden gegeven.

  • Politie en hulpverlening moeten zich meer richten op het gezamenlijk in de keten stoppen van huiselijk geweld.

 

Meer lezen?

Lees verder op de site van TNO