Politie meldt dalend aantal misdrijven achter de voordeur

Politie meldt dalend aantal misdrijven binnen het gezin; Sjoerd Top, districtschef en portefeuillehouder huiselijk geweld: “We komen sneller in de gezinnen”

Jaarlijks bellen 12.000 mensen het alarmnummer om te melden dat het thuis niet plus is. Lang niet in alle gevallen gaat het echter om strafbare feiten. Van de 11.945 noodoproepen waar de politie in 2015 op af ging, constateerden agenten 3924 keer een strafbaar feit, wat neerkomt op ruim 32%. Sjoerd Top geeft aan dat dit vijf jaar geleden nog 38% was.
Waarschijnlijk komt het dalend aantal misdrijven binnen het gezin omdat de politie steeds eerder betrokken wordt en sneller in de gezinnen komt. “Dat is vooral te danken aan telefoontjes van buren, bekenden en andere mensen” Een belangrijke leidraad voor de politie in het opsporen van huiselijk geweld is een onderzoek van jaren terug dat stelt dat slachtoffers van mishandeling, bedreiging, stalking of vernedering pas na gemiddeld 33 incidenten naar de politie stappen. De drempel om 112 of Veilig Thuis te bellen is dus hoog.”
Klik hier voor het downloaden van het krantenartikel (AD 9 mei 2016)

Reactie van Arosa op het krantenartikel
Dat het aantal strafbare feiten afneemt, betekent echter niet dat het aantal gevallen huiselijk geweld ook is afgenomen. Bij Arosa constateren we dat, ondanks de kop van het krantenartikel ‘Huiselijk geweld neemt af’, onze opvanglocaties continu volledig bezet zijn. Ook helpen we steeds meer gezinnen in de thuissituatie (met een ambulant hulpverleningsarrangement) en blijkt dat het aantal aansluitingen op het AWARE-systeem toeneemt. Slachtoffers van huiselijk geweld nemen ook rechtstreeks contact op met Arosa. Wij bieden altijd hulp en laten niemand voor de deur staan. Ook andere organisaties constateren een toename aan hulpvragen bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Een voorzichtige conclusie is dat er eerder wordt ingegrepen bij (dreigend) geweld achter de voordeur.

Topje van de ijsberg
Uit onderzoek van Renée Römkens e.a. blijkt dat het aantal vrouwen dat met het geweld naar buiten komt sterk achter blijft bij het werkelijke aantal geweldsincidenten. Slechts 14% neemt contact op met de politie en 6% neemt direct contact op de vrouwenopvang. Voor veel slachtoffers is zelf hulp vragen dus nog een te grote stap omdat men zich schaamt of bang is dat zij bijvoorbeeld hun kinderen kwijtraken. Dit betekent dat het aantal slachtoffers dat wel hulp zoekt, slechts het topje van de ijsberg is.

Forse stijging aantal hulpvragen wegens huiselijk geweld
De stichting Korrelatie constateert bijvoorbeeld dat in de eerste vier maanden van dit jaar meer mensen hulp hebben gezocht vanwege huiselijk geweld. Volgens Korrelatie is het aantal aanvragen ten opzichte van 2015 met 41% gestegen.  De vragen draaien vooral om mishandeling van kinderen (48%) en mishandeling door een partner (46%). Klik hier voor het nieuwsartikel op nu.nl
Naar aanleiding van Kamervragen heeft staatssecretaris van Rijn op 16 juni 2016 gereageerd op het bericht dat het aantal hulpvragen wegens huiselijk geweld stijgt. Klik hier voor het downloaden van de beantwoording Kamervragen.

De effecten van campagnes
De grotere aandacht in de media zoals de overheidscampagne Voor Een Veilig Thuis zijn mogelijk de oorzaak van de stijging van het aantal hulpvragen. Ook kan iedereen bij vermoedens van geweld in huiselijke kring, anoniem contact opnemen met organisaties zoals Veilig Thuis. Of het nu gaat om slachtoffers, plegers of omstanders. Bij een ‘niet pluis gevoel’ kan men altijd hulp en advies te zoeken bij Veilig Thuis.  

Het belang van vroegtijdig ingrijpen
Ook Sjoerd Top geeft dit aan: ‘vroegtijdig ingrijpen voorkomt veel ellende: het voorkomt dat gezinnen uiteenvallen en dat het geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven’. Om de drempel voor hulp zoeken te verlagen, herhalen wij de oproep van Sjoerd Top die een dringend beroep doet op buren, familieleden, kraamhulpen, verloskundigen of huisartsen: vertrouw je onderbuikgevoel.

Vragen?Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Arosa: 010-476 90 44.